Máte dotaz? Napište nám
Po–Pá: 8:30–17:00
>>>> Zkoukněte akční produkty z nejnovějšího newsletteru <<<<

(Nejen) Jarní úklid počítače 1. část

Jarní úklid. Uklízí se domácnosti, auta, kanceláře a v dnešní době také moderní technologie. Počítače, mobily, tablety...zkrátka vše. S úklidem doma Vám sice nepomůžeme, ale rozhodně se můžeme zapojit do čištění Vaší techniky. Sepsali jsme "Check list" pro jarní úklid počítače. Připraveni? Jde se uklízet! Již jsme pro Vás připravili také 2. část rad, jak pokračovat s jarním úklidem v počítači.

jak vyčistit počítač 

1. Plocha 

Stahujete sem něco z internetu, ukládáte přílohy z e-mailu a to určitě není všechno. Například fotografie. IMG 01, IMG 02.. Je to rychlé, a rychle najdete soubor, který jste právě stáhli. Vaše pracovní plocha si prostě zaslouží čas od času uklidit. Existuje však mnoho - vcelku rozumných důvodů, proč na pracovní plochu neukládat žádné soubory. Například proto, že soubory na pracovní ploše se špatně třídí, takže může být plocha najednou hodně nepřehledná. Správný styl práce by měl vypadat tak, že soubory samotné umístíte do jiné složky (například Dokumenty), a na samotnou pracovní plochu umístíte pouze jejich zástupce. Mimochodem, zástupce od souboru poznáte tak, že jeho ikona v levém dolním rohu zobrazuje "zahnutou" šipku.

 

Chci program na úklid pracovní plochy 

2) Fotky jsou zlo?  

Pokud nemají řád a jsou jich hromady...a hromady...a hromady...tak tomu tak skutečně je. Patříte mezi ty fotografy, kteří nemají srdce na to, vymazat i nepovedené fotografie? Odkládáte tuto nepříjemnost "na jindy"? Pokud máte založenou složku "Fotky" určitě ji rozšiřte ještě alespoň o další podsložky, které si pojmenujete podle akce, výletu či situace, ke které se vážou. Sem pak můžete "uklidit" fotografie například z pracovní plochy. Pro organizování fotografií s Vašimi vzpomínkami však existuje celá řada programů. Ty Vám mohou ušetřit práci i místo v počítači. 

 

Program pro správu a organizaci fotek  

 

3) Plný disk 

Hudba kterou už neposloucháte..filmy co nebyly zas tak super, jak tvrdily recenzce..nepovedené fotky z poslední akce s přáteli..aplikace které jste "nutně museli mít" ale nakonec využití nenašly..nebo našly...ale spolu s nimy se stáhly i další "tajné soubory" o kterých třeba ani nevíte. Výčet by mohl pokračovat. A v mnoha případech by byl skutečně dlouhý. Soubory bude dobré rotřídit a případně smazat. Bude to třeba kruté, ale Váš počítač Vám vše vrátí. Možností je také zálohování dat. To je možné například na externí disk, nebo do tzv. "cloudu". Pro potřeby zálohování dat však existují programy, které se starají o to, abyste měli neustále přístup k Vašim souborům. Současně dávají jistotu, že všechno, co jim svěříte do "péče" bude skutečně v bezpečí. 

 

Chci program pro zálohování a obnovu dat 

 

4) Aplikace

Ty jsme umístili úmyslně do samostatného bodu. Hlavně z toho důvodu, že existují takové, které stáhnete spolu s dalším "nechtěným" doplňkem. Navíc se pak může stát, že takovou aplikaci přestanete zcela používat. Například jste ji využili pouze 1x a zjistili, že nevyhovuje Vašim potřebám. K jejímu odstranění už ale nedošlo. Smazání takové aplikace je nejlepším řešením. Některé z nich se totiž můžou automaticky zapínat při spuštění počítače, a to chcete jen u těch, co používáte na denní bázi. 

Že na odebrání apliakce ze systému došlo?  A jste si jistí?

Existují totiž "odolné aplikace" které odinstalujete ze systému, ale ony po sobě stejně zanechají stopy. Ty už ale jako běžný uživatel nemusíte odhalit. Proto je dobré využít tvz. "Uninstalery". Ty nejen, že zbytky pro aplikacích a nechtěných programech odhalují, ale dokonce je i definitivně odstraní. 

 

Program pro odstranění programu z PC 

 

 

Naposledy přidané

Nahoru